Japońska Kultura Kulinarna

Oct 07, 2014

W dniu 10 września 2014 r. odbyły się w Muzeum Etnograficznym w Warszawie warsztaty i wykład poświęcone japońskiej kulturze kulinarnej.

Warsztaty i wykład przeprowadziła profesor Hiroko Nakazawa z Nagano Prefectural College, Ambasador Kultury, badaczka kultury żywieniowej. Podczas warsztatów uczestnicy uczyli się przygotowywania makizushi w formie kwiatu róży. Po wykładzie zatytułowanym „Japońska Kultura Kulinarna - mądrość i przepis na zdrowe odżywianie” i po długiej sesji pytań i odpowiedzi gości przywitały liczne stoiska, na których podawano japońskie potrawy: misoshiru, soba, ozdobne makizushi, sałatka ziemniaczana, makaron soba. Potrawy przygotowano w oparciu o oryginalne surowce firm Kikkoman, Marukome, Ajinomoto i Kewpie dostarczone bezpośrednio przez producentów lub dystrybutorów – ZenNoh, Kokoro, Vox Trading, DeCare. Goście mieli okazję spróbować też słynnej wołowiny japońskiej wagyu, zielonej herbaty oraz alkoholi: sake Souhana i Daiginjo oraz likieru z dodatkiem owocu yuzu przygotowanej przez dostawcę sake na dwór cesarski, firmę Nihon Sakari, a także trzech rodzajów umeshu – popularnego likieru z japońskiej moreli firmy Choya.

Impreza, zorganizowana przez Ambasadę Japonii i Urząd ds. Kultury przy współpracy JETRO, stanowiła jedno z wydarzeń Roku Wymiany między Grupą Wyszehradzką i Japonią.

Informacja prasowa na stronie Ambasady Japonii:
http://www.pl.emb-japan.go.jp/kultura/20140910.html

O Roku Wymiany:
http://www.pl.emb-japan.go.jp/v4japan.html
http://www.tokio.msz.gov.pl/pl/wspolpraca_dwustronna/polityka/grupa_wyszehradzka_i_japonia/